Путін нахабно використовує БРІКС для ослаблення Заходу та України, – The Telegraph

Фото: Путін використовує саміт БРІКС у своїх цілях (Getty Images) Автор: Наталія Юрченко

Російський диктатор Володимир Путін використовує саміт БРІКС, який проходить у Казані, у своїх цілях. Він хоче ослабити Захід та Україну.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Telegraph.

У російській Казані проходить саміт БРІКС, куди з’їхалися лідери близько 20 країн. Видання назвало саміт дипломатичним переворотом для Путіна. Оскільки диктатора не уникають як міжнародного вигнанця, а навпаки – він головує на зустрічі країн, які представляють приблизно половину населення світу та близько 30% світової економіки.

До БРІКС входять Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка, а також Іран і Єгипет. Президент Туреччини, яка є членом НАТО, Реджеп Таїп Ердоган також приїхав до Казані. Присутність китайського лідера Сі Цзіньпіна та прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді свідчить про важливість саміту, конкуруючи з G7.

Найбільш обурливим для України є те, що на саміт БРІКС запросили генсека ООН Антоніу Гутерріша. Крім того, кілька країн, які беруть участь у саміті, ратифікували Римський статут Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт Путіна.

Як пише The Telegraph, Путін використовує БРІКС, щоб показати, що він не ізольований і щоб ослабити вплив Заходу.

Але Росія стикається з перешкодою, зокрема з тим, що серед членів БРІКС є країни, які ніколи між собою не домовляться. Наприклад, Китай та Індія, Саудівська Аравія та Іран, Єгипет та Ефіопія також навряд чи зустрінуться віч-на-віч. На відміну від G7 ворожнеча між країнами, ймовірно, зруйнує загарбницькі амбіції Путіна.

“Незважаючи на це, цей саміт має велике значення для балансу світових сил і майбутнього України”, – зазначають автори.

Видання припускає, що у разі перемоги Дональда Трампа на виборах президента США він, ймовірно, матиме сміливість припинити підтримку України. Тому Україна обурена запрошенням Гутерріша до Казані.

“Найбільш нахабно те, що російський лідер представив себе представником постколоніалізму, навіть коли він проводить саміт у стародавньому ханстві, анексованому Росією. Більше того, чим ще є спроба окупації України, як не імперіалістичною витівкою?” – додає видання.

Саміт БРІКС в Казані

Нагадаємо, БРІКС – це група з 10 країн, до складу якої входять Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка, Саудівська Аравія, ОАЕ, Іран, Єгипет та Ефіопія.

У вересні Туреччина офіційно подала заявку на вступ до БРІКС.

У російській Казані з 22 по 24 жовтня проходить черговий саміт БРІКС. Загалом до Росії прибули понад 20 лідерів, включаючи лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Також до Казані приїхав і генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version