Росії не вдалося сформувати нову систему безпеки на саміті БРІКС, – ISW

Фото: Кремль не зміг створити нову систему безпеки за допомогою саміту БРІКС (Getty Images) Автор: Валерій Савицький

Декларація на саміті БРІКС у Казані демонструє, що Росія ще не заручилася міжнародною підтримкою та не створила альтернативної структури безпеки, якої бажає Кремль. В документі війна РФ проти України згадується лише один раз.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначається у звіті, в декларації саміту зазначено, що всі підписанти мають діяти відповідно до принципів Статуту ООН – включно з положенням про повагу до територіальної цілісності. Там також зазначено, що держави БРІКС вітають “відповідні” пропозиції посередництва, спрямовані на забезпечення мирного врегулювання війни шляхом діалогу і дипломатії.

В ISW зазначили, що Київ визнав “принципи Статуту ООН” головним шляхом, за допомогою якого може досягти миру, і наголосив на незаконності російської війни з точки зору міжнародного права.

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на Казанську декларацію. У відомстві зазначили, що вона свідчить про неспроможність Росії “експортувати” свої погляди на зміну світового порядку та архітектури глобальної безпеки країнам-учасницям саміту.

МЗС України заявило, що декларація також демонструє, що країни БРІКС не об’єднані навколо війни Росії проти України, ймовірно, через те, що багато з цих країн підтримують принципи Статуту ООН.

“Служба зовнішньої розвідки України аналогічно оцінила, що саміт БРІКС не призведе до схвалення міжнародним співтовариством альтернативної системи міжнародного врегулювання, якої прагне Росія, і заявила, що Індія, Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Бразилія та Південна Африка виступили проти перетворення БРІКС на антиамериканську коаліцію”, – йдеться у звіті ISW.

Саміт БРІКС у Казані

БРІКС – це міжнародна організація найбільших за площею та населенням країн, що розвиваються. До її складу входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка.

З 22 по 24 жовтня у Казані відбувся саміт БРІКС, на який було запрошено також велику кількість країн Глобального Півдня.

Зокрема також відвідали генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш і президент Китаю Сі Цзіньпін.

В одному з пунктів декларації учасники саміту згадали війну в Україні та запевнили у підтримці виконання Статуту ООН. Більш детально про це читайте в авторському матеріалі РБК-Україна.

Офіційний Київ назвав підсумкову декларацію саміту БРІКС поразкою Кремля.

Британські ЗМІ повідомили, що диктатор Володимир Путін використовує саміт БРІКС, щоб ослабити Захід та Україну.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version