Президентці Єврокомісії закидають незаконне призначення радником однопартійця

Урсула фон дер Ляєн нібито посприяла призначенню німецького євродепутата Маркуса Піпера на посаду, яка передбачає зарплату в 17 тисяч євро. 

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн

Низка високопоставлених європейських чиновників, серед яких голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, надіслали листа на адресу президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн зі звинуваченням у тому, що вона сприяла непрозорому та заангажованому призначенню свого однопартійця на посаду спеціального радника.

Як пише The Guardian, йдеться про німецького євродепутата Маркуса Піпера, який отримав посаду, що передбачає зарплату в 17 тисяч євро на місяць.

У деяких єврокомісарів виникли сумніви, чи справді кандидатура Піпера була оптимальною. Вони підозрюють, що вирішальну роль в його призначенні зіграв той факт, що політик є членом Християнсько-демократичного союзу, який представляє і фон дер Ляєн.

У Єврокомісії випустили заяву, що “впевнені у тому, що процес призначення спеціального радника відбувся в повній відповідності до встановлених процедур”.

Скандал з однопартійцем може коштувати фон дер Ляєн шансів щодо обрання президенткою Єврокомісії на новий 5-річний термін. Після виборів до Європарламенту їй потрібне буде багатопартійне схвалення – а серед підписантів листа-скарги були представники щонайменше чотирьох різних політсил.

  • Урсула фон дер Ляєн стала кандидаткою на переобрання президенткою Єврокомісії у березні, отримавши підтримку найбільшої партії у Європарламенті – EPP.

lb.ua

Exit mobile version