Цифрова мобілізація: чи будуть електронні повістки та чому “Резерв+” не стане повноцінним ТЦК у смартфоні

Міністерство оборони запустило давно анонсований мобільний застосунок "Резерв+" / Фото: ТСН.ua

Українці знову заговорили про вірогідність використання цифрових технологій для підвищення ефективності мобілізаційної кампанії.

Верховна Рада ухвалила закон, що має впровадити в Україні повноцінний електронний облік військовозобов'язаних. Довго ці зміни наполегливо просували Міністерство оборони і Генеральний штаб Збройних сил.

ТСН.ua дізнався подробиці реформи, яка має покращити результати призову.

Чи будуть відправляти повістки через “Резерв+”

18 травня, з набранням чинності нового закону про мобілізацію, став доступний давно анонсований мобільний застосунок “Резерв+”, у якому можна оновити облікові дані та отримати доступ до електронного кабінету військовозобов'язаного.

Українці можуть оновити свої облікові дані у ТЦК через мобільний застосунок “Резерв+”, але отримати повістку через нього – ні. Про це повідомила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

“Наразі робота над таким функціоналом не ведеться. Тому що немає законодавчого рішення на будь-якому рівні. Тому повістки через застосунок “Резерв+” не розсилаються. І поки що не плануються”, – сказала Черногоренко.

Вона також додала, що від 18 червня в “Резерв+” з'явиться спеціальний QR-код, який передаватиме дані військовозобов'язаного з реєстру “Оберіг”.

Що таке реєстр “Оберіг”

Хоча перший закон про створення електронного реєстру військовозобов'язаних “Оберіг” ухвалили ще 7 років тому, повноцінна цифровізація обліку резервів ЗСУ так і не відбулася.

Однак для удосконалення механізмів верифікації і внесення інформації в реєстр Міноборони наполягало на ухваленні законопроєкту №10062. Його в міністерстві назвали “критично важливим”.

“Документ розблоковує цифровізацію української армії та дозволить їй діяти більш мобільно та ефективно як на полі бою, так і в тилу”, – йшлось у заяві відомства.

Однак основна ідея законодавчої новації полягала в значному розширенні персональних даних громадян віком від 18 до 60 років, які будуть вноситись до реєстру “Оберіг”.

Зокрема, туди з інших державних реєстрів потраплятиме інформація про номери телефону і адреси електронної пошти, відомості про володіння іноземними мовами, відомості про документи, що дають право громадянину України на виїзд за кордон та повертатись.

Також e реєстрі будуть відомості про наявність водійського посвідчення і права на володіння зброєю.

Крім того, там буде інформація про результати медичного огляду і про участь громадянина в бойових діях. Уся ця інформація буде доступна через електронний кабінет військовозобов'язаного. Персональні дані в реєстр будуть вноситись без згоди громадянина, окрім даних про його членів сім'ї.

Важливою новацією закону є також створення реєстру військовослужбовців.

Це має на меті спрощення процесу отримання статусу УБД (учасника бойових дій) для військових, які мають на це право. Довго ця процедура була складною, затягнутою в часі і вимагала збирання великої кількості паперових довідок.

Повістки через “Дію”

Міністр оборони України Рустем Умєров в інтервʼю “Суспільне” сказав, що Міноборони розглядає можливість запрошувати до військомату через електронні сповіщення.

Він уточнив, що спершу інформацію про військовозобов’язаних із баз даних облікують і розподілять на категорії. Громадянам, які підлягають призову на військову службу, надішлють запрошення, навіть, якщо вони за кордоном.

tsn.ua

Exit mobile version