Кліматолог пояснив, чому в Україні була така спека

Стало відомо, чому була спека в Україні / Фото: ТСН.ua

Аграрні та промислові центри півночі забруднюють атмосферу, змінюючи хмари в Арктиці.

Спеку в Україні спричинило підвищення температури через вплив аграрних і промислових центрів у північній півкулі, які забруднюють атмосферу і змінюють хмарний покрив.  

Про це розповів кандидат географічних наук Денис Пишняк, керівник відділу фізики атмосфери та геокосмосу в Національному науковому антарктичному центрі, в інтерв'ю “Главкому”.

“У північній півкулі розташовані основні аграрні та промислові центри світу, забруднення від яких може впливати на хмарний покрив Арктики, чого не скажеш про південну півкулю, значною мірою покриту океанами. І якщо парникові гази досить рівномірно розподіляються навколо земної кулі, то леткі забруднювачі, що впливають на хмарний покрив, концентруються більш локально – на півночі нашої планети”, – розповів Пишняк.

Він зазначив, що сільське господарство є важливим джерелом доходу для України, але його розвиток під загрозою через підвищення температури, що призводить до посухи. За його словами, це викликає проблеми з доступом до чистої питної води.

“Щоб її вирішити, в Україні вже зараз починають інтенсивно використовувати підземні води для зрошення. Роблять свердловини з усіма супутніми наслідками – пересиханням річок, озер та криниць”, – додав науковець.

Нагадаємо, видання The Guardian писало про те, що до кінця століття середня глобальна температура значно перевищить критичні рівні, що матиме катастрофічні наслідки для людства та планети.

         

tsn.ua

Exit mobile version