Чи є загроза для водопостачання столиці: роз’яснення Київводоканалу

Київводоканал запевнив, що загрози для якості питної води у столиці немає / Фото: Прокуратура міста Києва

Київводоканал наголосив, що ситуація з якістю питної води контрольована.

Скидання відходів з цукрового заводу в Курській області РФ призвело до забруднення річок Сейм та Десна, що спричинило масовий мор риби та побоювання щодо перебоїв водопостачання у Києві. У зв'язку з широким розповсюдженням некоректної інформації та на запит суспільства Київводоканал надав роз'яснення ТСН.ua щодо погіршення якості води в Десні та того, як це може вплинути на водопостачання Києва.

“Зазначаємо, що ситуація є контрольованою. Якість води. яка подається у домівки киян, відповідає усім встановленим нормам, жодної загрози для споживачів немає. Разом з тим, Київводоканал готовий до можливих викликів і завчасно вживає усіх заходів, щоб кияни продовжували отримувати якісне водопостачання”, – заявили у Київводоканалі.

Також зазначається, що лабораторія Київводоканалу регулярно відбирає проби води на водозаборі Деснянської водопровідної станції. Крім того, фахівці служби виїжджають для відбору проб у контрольних точках у селах Пухівка та Липки в Чернігівській області, щоб оперативно відстежувати ситуацію.

“У випадку погіршення показників якості води у Десні, буде впроваджено технологія посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля, який ефективно усуває органічні забруднення та неприємні запахи. Ця технологія не лише допомагає в поточній ситуації, але й може бути застосована у майбутніх надзвичайних випадках”, – пояснили фахівці.

У Київводоканалі також повідомили, що була посилена взаємодія з партнерами та донорами для забезпечення служби необхідними реагентами, що є критично важливим для очищення води. Зокрема підписаний меморандум з ЮНІСЕФ щодо постачання 120 тонн пилоподібного активованого вугілля для впровадження технології посиленого очищення.

Також, у місці водозабору встановлено додаткове бонове огородження, яке запобігає потраплянню бруду та сміття, що перебувають на поверхні води. Таким чином підвищена ефективність захисту води від забруднень.

На підприємстві створена робоча група з питань реагування на ситуації, що можуть становити загрозу погіршення якості води Дніпровської водопровідної станції у разі забруднення річки Десна. Фахівці передбачатимуть можливі виклики, пророблятимуть усі сценарії розвитку подій та готуватимуться до них.

“Разом з міською владою, Міндовклля та Держводагенством ми тримаємо ситуацію під контролем та маємо чіткий план реагування у разі надзвичайних ситуацій, що загрожуватимуть водопостачанню столиці”, – наголосили у Київводоканалі.

Нагадаємо, масштабне забруднення води в річці Сейм з боку РФ спричинило неабияку тривогу серед киян. Головний санітарний лікар Києва розповів, що відомо на цей момент і чи варто запасатися питною водою.

tsn.ua

Exit mobile version