Що потрібно для отримання відстрочки від мобілізації: поради юристки

Слід чітко розуміти процедуру реалізації цього права.

Повідомлення про наявність підстав для відстрочки є частиною оновлення даних в ТЦК і СП. Бувають і випадки, коли попри це люди захищають Батьківщину. Тож право на відстрочку – це право, однак його необхідно реалізувати.

Про це сказала юристка Діана Тернова.

Який алгоритм дій

За її словами, спершу потрібно написати заяву на оформлення відстрочки. До цього потрібно підходити відповідально, обґрунтовано, коротко викласти обставини та з посиланням на Закон України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та попросити надати відстрочку. Потім треба додати необхідні документи, пройти ВЛК та чекати на відповідь стосовно надання відстрочки.

Правозахисниця радить:

  • Написати обґрунтовану заяву;
  • Зібрати та завірити нотаріально всі необхідні документи, які підтверджують право на отримання відстрочки;
  • Зареєструвати заяву з документами в ТЦК та СП;
  • Не проходити ВЛК, поки не зареєструєте заяву з документами.

“Зверніть увагу, що отримати відстрочку можна тільки на підставі військово-облікового документа. Такими документами зараз є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. Тобто, скажімо, якщо вам вже 36 років, а ви досі маєте приписне або стару довідку з військкомату, то поки не оновите цей документ, ви не зможете отримати відстрочку”, – наголошує вона.

У випадку відмови у наданні відстрочки обов’язково вказується причина. Як зауважує Тернова, якщо ви з нею не згодні, то можете оскаржити рішення в судовому порядку.

Раніше юристка порадила, що робити, якщо на блокпості виписують повістки.

tsn.ua

Exit mobile version