Диференційовані акцизи на цигарки та ТВЕНи забезпечать 21 млрд грн надходжень до бюджету, – експерт

Диференціація акцизних ставок на цигарки та тютюнові вироби для електричного нагріву збільшить податкові надходження до бюджету на 21 млрд грн до 2028 року.

Диференційовані акцизи на цигарки та ТВЕНи забезпечать 21 млрд грн надходжень до бюджету, - експерт

Диференціація акцизних ставок на цигарки та тютюнові вироби для електричного нагріву збільшить податкові надходження до бюджету на 21 млрд грн до 2028 року, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” із посиланням на Censor.

У 2025 році додаткові надходження становитимуть 5,2 млрд грн завдяки різниці в акцизах на ТВЕН та цигарки. Запровадження диференційованих ставок, на думку експерта, може стимулювати споживачів перейти на легальні ТВЕН, а не на нелегальні цигарки. На відміну від цигарок, ринок ТВЕН в Україні залишається легальним та забезпечує стабільні надходження до бюджету.

З 2025 року планується підвищення акцизів: мінімальний податок на цигарки становитиме 78 євро за тисячу штук, а на ТВЕН – 70,4 євро. Різниця у ставках буде близько 10%, що значно менше, ніж у країнах ЄС, де різниця перевищує 60%.

Законопроект №11090, який парламент розгляне у другому читанні, передбачає переведення акцизів у євро та продовження податкового плану до 2028 року для досягнення європейських стандартів. Рада планує підвищити акцизи на пальне.

В Естонії планують збільшити податки, аби профінансувати оборону.

Exit mobile version