Оновлений меморандум із МВФ передбачає поступове підвищення комунальних тарифів

Українська влада в листі до МВФ допускає поступове підвищення комунальних тарифів під час і після війни.

Оновлений меморандум із МВФ передбачає поступове підвищення комунальних тарифів

Українська влада в листі до МВФ допускає поступове підвищення комунальних тарифів під час і після війни, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на Меморандум із МВФ.

У документі йдеться про те, що реформи включають коригування тарифів з урахуванням нової методології та соціальної підтримки. Влада розраховує на зовнішнє фінансування та пряму підтримку держенергокомпаній до відновлення бюджетних ресурсів. Після війни планується посилити конкуренцію на ринках газу та електроенергії та скоротити фіскальні зобов’язання. Це вимагатиме підвищення тарифів для компенсації витрат із захистом уразливих домогосподарств.

Кабмін розробить дорожню карту для лібералізації ринків газу та електроенергії, погоджену з Єврокомісією. Документ підписали президент Зеленський, прем’єр Шмигаль, міністр фінансів Марченко та голова НБУ Пишний.

В Україні діє мораторій на зростання тарифів на газ, гарячу воду та опалення, але не на електроенергію. За даними Держстату, у вересні 2024 року комунальні тарифи зросли на 18,7%, включаючи підвищення тарифів на електроенергію на 63,6%. МВФ виділив Україні черговий транш на $1,1 мільярда.

Україна вже виконала 28 структурних маяків за програмою МВФ.

Exit mobile version