Загиблі військові зможуть стати батьками: Зеленський підписав закон про зберігання репродуктивних клітин

Президент підписав закон про кріоконсервацію біоматеріалу для військових / Фото: pixabay.com

У разі смерті військового його клітини, кріоконсервовані ним раніше, мають зберігатися протягом найближчих трьох років.

Президент Володимир Зеленський підписав закон №10448, який гарантуватиме військовослужбовцям права на біологічне батьківство або материнство у разі загибелі.

Відповідно до закону, репродуктивні клітини військових упродовж трьох років з моменту загибелі зберігатимуть безкоштовно. Після закінчення цього строку подальше зберігання таких клітин може бути продовжене за рахунок іншої особи, визначеної у розпорядженні особи щодо власних репродуктивних клітин.

Також закон передбачає:

  • Фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті або оголошення судом її померлою чи безвісно відсутньою.
  • 3У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин особи, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини.
  • Волевиявлення особи, вчинене та посвідчене нотаріально, до введення в дію цього Закону щодо власних репродуктивних клітин, є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин.

Раніше в Україні спалахнув скандал через те, що жінкам на законодавчому рівні заборонили використовувати репродуктивний матеріал загиблих на війні чоловіків, а також хотіли утилізувати репродуктивні клітини загиблих військових.

Нагадаємо, медична адвокатка Олена Бабич розповіла історію вдови бійця ЗСУ, який за життя кріоконсервував сперму перед тим, як вирушити фронт.

tsn.ua

Exit mobile version