“Єдине вирішення проблеми – це дощ”: керівник водоканалу пояснив жителям Завадівки в Кропивницькому, чому у них немає води

Пів сотні жителів мікрорайону Завадівка, що у Кропивницькому, вчора, 23 липня, зустрілися з керівництвом обласного комунального підприємства "ОКВП Дніпро-Кіровоград", яке забезпечує Кропивницький і Кіровоградську область послугами водопостачання і водовідведення. Жителі Завадівки декілька років поспіль влітку мають проблеми з постачанням води. Торік люди були без водопостачання протягом чотирьох місяців. Тоді комунальники і влада вирішили питання шляхом приєднання мереж мікрорайону до новозбудованого водогону у поряд розташованій Первозванівській громаді. Але літо 2024-го року показало, що води на всіх не вистачає. Як збираються вирішувати проблему, дізнавалась кореспондентка Точки доступу.

Немає чим помити руки, а городина – висохла

Жителька Завадівки Катерина Білоусова розповіла, що вода на Завадівці зникла 17-го липня.

Вона з’явилась лише у понеділок, 22 липня, після того, як ми залишили 200 скарг на "гарячу лінію".

Керівниця кропивницького водоканалу Валентина Давидчук розповіла, що води не було, бо вийшов з ладу лічильник комунального підприємства "Добробут" у Первозванівській громаді. Саме воно подає воду жителям Завадівки з минулого року.

Ми з’ясували це 22 липня у керівника цього підприємства. Він сказав, що засувки відкрили, але лічильник не працював. Нового вони не мали, тому ми встановили свій, запломбували, і вони пустили воду.

Картопля, огірки, малина, полуниця – через відсутність води городина у жителів Завадівки посохла, розповіла жителька району Світлана В’юник. Каже, місяць живуть без води, бо навіть по парних числах, коли воду подають, до верхніх вулиць вона не доходить.

У нас не було надмірного споживання води, адже у нас просто її не було. Нам не було чим поливати городи. Навіть руки помити – це проблема, – каже жінка.

Як писала Точка доступу раніше, через надмірне споживання води, жителям Завадівки її почали подавати через день – по парних числах.

Чекали на водогін, а не отримали навіть проєкт

Торік в інтерв’ю Точці доступу керівник підприємства "ОКВП Дніпро-Кіровоград" Микола Романюк розповів, що на підприємстві розробляють проєкт будівництва нового водогону, яким подаватимуть дніпровську воду у мікрорайони Завадівка і селище Гірниче.

Про всяк випадок, щоб було резервне джерело водопостачання, – казав він тоді.

Під час зустрічі, яка відбулась вчора, люди сказали, що чекали на появу нового водогону у цьому році, а фактично, виходить, що проєкт навіть не затверджений. Микола Романюк пояснив затримку тим, що частина водогону пролягатиме під залізницею, і довелось довго чекати погодження "Укрзалізниці".

То вони переїхали в Одесу, то у них була якась внутрішня реструктуризація. До того ж, трубопровід пролягає на території розпайованої землі. Треба було брати погодження у вісімдесяти власників земельних ділянок. Довжина водогону – 14 кілометрів.

Валентина Давидчук, керівниця кропивницького водоканалу, розповіла, що на підприємстві є група проєктантів, яка й розробила проєкт нового водогону. Микола Романюк додав, що у серпні-вересні він має пройти експертизу.

Після того, як зроблять експертизу проєкту, будемо виходити до керівників міста й області з запитом про виділення коштів. На підприємстві таких грошей – 80 мільйонів гривень – для будівництва нового водогону, немає. Донори, які обіцяли профінансувати будівництво, відмовили.

Додав, що за найкращих прогнозів – сприятливої погоди і вчасного фінансування – водогін можна буде побудувати протягом пів року.

Жителька Завадівки Алла Неділько поцікавилась, чи шукає підприємство гроші зараз, не чекаючи, поки проєкт пройде експертизу.

Нам обіцяли профінансувати будівництво донори, але в один момент обіцянки розпались. Ми направляли листи в організації ЮНІСЕФ, Міжнародну організацію з міграції, "Червоний хрест". Всюди кажуть, що нині не мають можливості виділити гроші, – відповів Микола Романюк.

"Дощ вирішить проблему", – каже Микола Романюк

Поки проєкт пройде експертизу, людям подаватимуть воду за графіком, а на верхні вулиці підвозитимуть бочками, сказав Микола Романюк.

Поки не зменшиться споживання, воду для жителів верхніх вулиць будемо підвозити бочками. І це найкращий варіант. Торік влітку я казав, що води може не вистачати. Вирішить питання лише зниження температури, а найкраща ситуація – це дощ, який би вирішив на сьогодні цю проблему.

Нині жителі Завадівки отримують воду з шести свердловин. Додати їх кількість підприємство не може. І навіть, якщо це зроблять, води не побільшає, пояснює Микола Романюк.

Дебіт (об’єм води, яку свердловина здатна видавати за годину – ред.) – затверджений. Води у свердловинах більше, ніж ми подаємо, просто немає.

Щойно похолодає – води вистачатиме усім

Щойно похолодає, води зі свердловин вистачатиме усім – і жителям Завадівки, і Первозванівки, і Сонячного (село у Первозванівській громаді, яке забезпечує водою підприємство "Добробут"). Взимку усі отримуватимуть цю воду. А на наступний весняно-літній період жителів Завадівки підключать до новозбудованого водогону, який подаватиме воду з Дніпра, пояснила Валентина Давчидчук.

Нині усі свердловини працюють цілодобово. Вдень наших потужностей достатньо, щоб подавати воду з усіх свердловин напряму, а ввечері ми підключаємо той запас води, що у резервуарі. Але у зв’язку з відключеннями електропостачання на двох свердловинах працюють генератори, і їхніх потужностей не вистачає, щоб подавати воду з необхідним тиском.

Додала, що у мікрорайоні Завадівка працівники водоканалу фіксують втрати води.

Тут у вас понад 400 абонентів. Ми склали показники усіх ваших лічильників і порівняли з даними загального лічильника, який стоїть на підприємстві "Добробут" у Первозванівці і подає вам воду. Різниця у 80%. Це немало. Днями ми замінили цей лічильник і поставили свій. Через місяць знову порівняємо цифри і подивимось, чи справді є такі втрати.

За результатами перемовин учасники зустрічі домовились зустрітися в середині вересня. Люди сподіваються, що їх ознайомлять із проєктом нового водогону, кошторисом і баченням того, як просуватиметься його будівництво.

#водогін #завадівка #без води #оквп дніпро-кіровоград

dostyp.com.ua

Exit mobile version