Водянка яєчка. Різновиди та причини патології

Накопичення рідини в капсулі оболонок яєчка – це водянка яєчка. Патологію провокує здавлювання органу, набряклість та інші проблеми. Вона може бути вродженою або набутою залежно від причин розвитку, хронічною або гострою відповідно до характеру протікання та сполученою або несполученою за анатомічною будовою.

Вроджена водянка може розвиватись у малюка після перенесення інфекційних захворювань батьками, порушення внутрішньоутробного розвитку та несприятливого ходу вагітності. Здебільшого хвороба розвивається по ходу дорослішання людини через наступні зовнішні фактори:

  • запальний процес, що розповсюджується на зовнішню або внутрішні оболонки яєчка;
  • отримання механічних травм калитки;
  • поява новоутворень в області калитки;
  • хронічні патології серцево-судинної системи.

В результаті між оболонками починає накопичуватись жовтувата прозора рідина, до якої може додаватись кров або гній. Незалежно від різновиду та причин розвитку водянка потребує лікування, тому що доставляє суттєвий дискомфорт, а при ігноруванні може призвести до чоловічого безпліддя.

Симптоми розвитку водянки

Загальними симптомами водянки оболонок яєчка вважаються:

  • больові відчуття в калитці та яєчку, які посилюються при ходьбі;
  • відчуття важкості в калитці;
  • ускладнення з випорожненням сечового міхура;
  • підвищення температури тіла;
  • складнощі під час статевого акту.
  • Шкіра може червоніти та набрякати, через накопичення рідини інтенсивність симптомів наростає. Тому важливу роль відіграє видалення рідини. При несвоєчасному лікуванні може початись запальний процес, атрофія яєчка, зниження лібідо та навіть безпліддя через порушення вироблення сперми.

    Діагностика та лікування водянки

    Для виявлення водянки оболонок яєчка достатньо пальпувати калитку з яєчками. Уролог може чітко виявити капсулу з накопиченою рідиною. На ранній стадії найкращим рішенням є проведення УЗД та діафаноскопії, інших додаткових обстежень за потреби. Після цього лікар може розробити індивідуальний план лікування.

    Лікування водянки оболонок яєчка за сучасними стандартами проводиться хірургічним шляхом. Лікар розсікає оболонки яєчка, вивертає їх та зшиває. Також можуть частково або повністю видалити оболонки, гофрувати яєчко. Лазерна методика сприяє випаленню водянки під впливом високої температури, без розрізів. Застосування тієї або іншої методики проводиться залежно від стану розвитку патології та індивідуальних особливостей пацієнта.

    Сучасні стандарти дозволяють видаляти водянку оболонок яєчка без суттєвого пошкодження тканин та втрати крові. Тому чоловік може швидко відновитись та повернутись до повноцінного життя. Операція не впливає на його статеві можливості, сприяє нормальному виробленню сперми ефективного планування батьківства.

    Джерело: сайт bilyak.com.ua.

    Реклама

     

    #реклама

    dostyp.com.ua

    Exit mobile version