Науковці визначились, коли краще тренуватись: вранці чи ввечері

Науковці визначились, коли краще тренуватись: вранці чи ввечері

Тренування у будь-який час краще, ніж взагалі без цього / фото ua.depositphotos.com

Якщо ви шукаєте найкращий час для тренувань, ви знайдете дослідження, які підтвердять кожен із ваших варіантів. Тому найкраще розглянути плюси та мінуси кожного вибору, щоб ви могли вирішити, що найкраще підходить для вашого графіка.

Як пише lifehacker, на це питання є багато науково підтверджених відповідей. Зокрема, нещодавнє дослідження показало, що в групі австралійців ті, хто виконував більшу частину аеробних вправ вранці, мали нижчий рівень смертності, серцево-судинних і мікросудинних захворювань, ніж люди, які виконували більшу частину аеробних вправ увечері. Однак існують дослідження, які доводять і протилежну думку.

Переваги ранкової зарядки

Ранкові тренування є класичною ознакою вмотивованого любителя. Аргументи на користь ранкової зарядки стосуються продуктивності та управління часом, які часто важливіші за будь-які біологічні переваги. 

Відео дня

Якщо у вас важка робота і до вечора не залишається сил, до тренування краще починати вранці. Також це допоможе отримати заряд енергії та хороший настрій до кінця дня. 

Ранкова зарядка на свіжому повітрі може вплинути на ваш циркадний годинник. Якщо ви тренуєтесь на свіжому повітрі, наприклад, бігаєте, це також допоможе вам отримати сонячне світло. Ранкове світло може допомогти вашому біологічному годиннику триматися в межах норми, що покращить сон. 

Ви можете вживати кофеїн перед тренуванням. Порошки перед тренуванням, що містять кофеїн (або енергетичні напої, або кава), можуть допомогти вам краще зосередитися та більше працювати в тренажерному залі. Але якщо зробити це пізно ввечері, є всі шанси зіпсувати свій сон. 

Переваги вечірніх тренувань

Вечірні тренування мають великий сенс для багатьох із нас, у тому числі для тих, кому важко рухатися вранці. Зокрема, ви не зможете проспати, якщо ви сова.

Ви зможете краще зосередитися, коли ваш робочий день позаду. Виділити час на тривале тренування іноді може бути легше, коли більшість щоденних зобов’язань уже виконано.

Крім того, ви не будете голодними, тоді як перед ранковими вправами складно вмістити ще й сніданок. Це додасть вам сил.

Ваша продуктивність може бути кращою. Внутрішня температура, як правило, вище ввечері, і деякі дослідження показують невелике підвищення продуктивності як у силі, так і в окислювальній здатності. 

Загалом, вам не обов’язково обирати лише один варіант. Можна поділити свій тиждень на вечірні та ранкові тренування.

Інші поради щодо здоров’я

Як повідомляв УНІАН, існує дослідження, що нічні тренування можуть продовжувати життя.

Також названо 10 найгірших помилок після тренування. Коли ви працюєте над досягненням фітнес-цілі, дуже важливо переконатися, що кожен крок вашого режиму є найкращим. 

www.unian.ua