Австрійський Raiffeisen відмовився від сумнівної угоди з Дерипаскою

Австрійська банківська група Raiffeisen Bank International (RBI) ухвалила рішення відмовитися від сумнівної угоди з купівлі пов’язаних з російським олігархом Олегом Дерипаскою акцій будівельної компанії Strabag, що дозволило б банку вивести свої прибутки в Росії.

Як передає Укрінформ з посиланням на сайт RBI, відповідне рішення не купувати акції Strabag було прийнято правлінням банківської групи.

"Під час нещодавніх консультацій з відповідними органами влади Raiffeisen Bank International (RBI) не зміг отримати необхідну згоду для здійснення запланованої транзакції (придбання акцій Strabag SE групою RBI – ред.). Банк вирішив утриматися від транзакції з міркувань обережності", – йдеться у повідомленні.

Було також вказано на те, що "з початку війни RBI значно скоротив свою діяльність в Росії та вжив широких заходів для мінімізації ризиків, пов'язаних з посиленням санкцій та комплаєнс-вимог".

"Незалежно від рішення не здійснювати транзакцію зі Strabag SE, RBI все ще має намір деконсолідувати свою російську дочірню компанію", – повідомили в австрійській банківській групі.

Як повідомляв Укрінформ, RBI дуже добре заробляє в Росії – робота дочірнього банку в країні-агресорці приносить близько половини прибутку банківської групи. Так, у 2023 році з 2,4 млрд євро чистого прибутку RBI 1,3 млрд євро припадало на роботу "Райффайзенбанку" в РФ. Однак через те, що Кремль запровадив обмеження на рух капіталу невдовзі після повномасштабного вторгнення в Україну, RBI не може вивести до Відня свій прибуток в Росії. Вирішити цю проблему банківська група зараз хоче за допомогою угоди щодо купівлі "заморожених" акцій російського олігарха Олега Дерипаски в австрійській будівельній компанії Strabag.

Російська дочірня компанія RBI має придбати 28,5 млн акцій будівельної групи Strabag за 1,1 млрд євро. Пакет акцій належить російській компанії «MKAO Rasperia Trading», яку своєю чергою пов'язують з Дерипаскою, що перебуває під санкціями. Потім пакет акцій буде переданий до штаб-квартири у Відні у вигляді дивідендів у натуральній формі.

Наприкінці березня Дерипаска передав свої акції в найбільшій будівельній компанії Австрії Strabag компанії-посереднику, що може бути першим кроком до угоди з RBI у її намірах вивести з Росії прибутки.

За повідомленнями ЗМІ, австрійська влада закликала Raiffeisen Bank International (RBI) відмовитися від угоди, пов'язаної з російським олігархом, побоюючись негативної реакції з боку Сполучених Штатів, що може завдати удару по планах RBI розблокувати кошти, які застрягли в Росії.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version