В Україні помірно пришвидшиться зростання споживчих цін у найближчі місяці – Нацбанк

В Україні помірно пришвидшиться зростання споживчих цін у найближчі місяці - Нацбанк

Національний банк України прогнозує, що в найближчі місяці зростання споживчих цін помірно пришвидшиться через вичерпання ефектів більших врожаїв попереднього року та збільшення витрат бізнесу на оплату праці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"У квітні зниження інфляції в річному вимірі призупинилося, а фундаментальний інфляційний тиск – очікувано незначно посилився. Національний банк прогнозує, що зростання споживчих цін помірно пришвидшиться в найближчі місяці через вичерпання ефектів більших врожаїв попереднього року та теплої погоди цього року, збільшення витрат бізнесу на оплату праці та зростання адміністративної складової інфляції", – йдеться в повідомленні.

У Нацбанку підкреслюють, що водночас інфляцію стримуватимуть зниження зовнішнього цінового тиску та заходи монетарної політики, в тому числі з підтримання контрольованої ситуації на валютному ринку та захисту заощаджень населення від інфляційного знецінення. Монетарна політика й надалі спрямовуватиметься на збереження інфляції на помірному рівні цього року та повернення її до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. упродовж наступних років.

Як повідомлялось, у квітні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) залишилася на рівні попереднього місяця – 3,2%. У місячному вимірі ціни зросли на 0,2%.

www.ukrinform.ua