10 фраз, які здаються доброзичливими, а насправді транслюють осуд

Названо 10 фраз, які здаються доброзичливими, а насправді ж повні осуду / фото ua.depositphotos.com

Існує тонка межа між безневинною розмовою і осудом. Часто ми навіть не усвідомлюємо, що перетнули її, і “ключ” криється у словах, які ми вживаємо.

Здавалося б, безневинні фрази можуть мати осудливий підтекст, тонко транслюючи наші упередження. Ресурс Hackspirit назвав 10 таких фраз. 

1. “Ти такий сміливий, що спробував…”

Відео дня

Ми всі чули цю фразу раніше, зазвичай вона звучить як комплімент. Але давайте копнемо трохи глибше. Хоча ця фраза може здаватися підбадьорливою, часто вона несе в собі осуд. 

Припустимо, ви на вечірці і вирішили заспівати в караоке. Після цього хтось підходить до вас і каже: “Ти такий хоробрий, що вирішив заспівати цю пісню”. Можливо, це справді комплімент вашій сміливості, або ж вам натякають на те, що ваш спів був далеко не найкращим, і було “сміливо” з вашого боку продемонструвати це на публіці.

2. “Якби я був на твоєму місці…”

Фраза “Якби я був на твоєму місці” нехтує почуттями і досвідом іншої людини, маючи на увазі, що вона погано справляється. 

Насправді кожен з нас унікальний. Немає двох людей, які б реагували на ситуації абсолютно однаково. Тому вважати, що ваш підхід є найкращим – це не просто упереджене судження, це нереалістично.

3. “Принаймні у тебе є…”

Це фраза, яка часто прослизає в наші розмови, зазвичай з добрими намірами. “Принаймні у тебе є…” часто використовується для того, щоб підкреслити позитивну сторону в чужій ситуації. Але дослідники виявили, що вона приносить більше шкоди, ніж користі.

Люди часто використовують її, щоб спробувати підняти настрій іншим, вказуючи на те, за що вони повинні бути вдячні. Однак це може ненавмисно применшити почуття людини.

Наприклад, якщо хтось втрачає роботу, а ви кажете: “Принаймні, у вас є хороше здоров’я”, це може виглядати так, ніби їхня нинішня ситуація не важлива і не варта обговорення. Таке твердження несе в собі судження про те, що людина надто гостро реагує або не цінує те, що має.

4. “Ти завжди…” або “Ти ніколи…”

Ці слова часто проскакують посеред розмови, особливо під час суперечок або палких дискусій. “Ти завжди забуваєш винести сміття” або “Ти ніколи мене не слухаєш” здаються нешкідливими виразами розчарування, чи не так?

Але ось у чому підступ. Ці фрази є засуджувальними, тому що навішують на людину та її поведінку ярлик незмінності. Коли люди використовують їх, то вони ігнорують випадки, коли інша сторона діяла інакше, і не залишають місця для змін чи вдосконалення.

5. “Хіба ти не повинен…”

Часто ця фраза виглядає як щира стурбованість, але під нею ховається шар осуду.

Наведемо приклад: “Хіба ти не повинен вчитися замість того, щоб грати у відеоігри?” або “Чи не краще тобі заощаджувати гроші замість того, щоб купувати новий телефон?”. Ці фрази означають, що людина робить неправильний вибір, згідно з вашими стандартами.

6. “Я точно знаю, що ти відчуваєш…”

Цю фразу часто вживають з найкращими намірами, щоб виявити емпатію і підтримати когось, хто переживає важкі часи. Але ось у чому річ – вона може ненавмисно транслювати осуд.

Коли ми говоримо: “Я точно знаю, що ти відчуваєш”, ми припускаємо, що наші переживання та емоції такі ж, як і в іншої людини. Але шлях кожної людини є унікальним, а її почуття – її власними. Стверджуючи, що ми точно знаємо, що вони відчувають, ми можемо ненавмисно применшити їхній досвід і нав’язати їм свою точку зору.

Натомість спробуйте сказати щось на кшталт: “Я не можу уявити, через що ти проходиш, але я поруч”.

7. “Ти занадто чутливий…”

Цю фразу часто використовують як спосіб відкинути або применшити чиїсь почуття чи вказати на “неадекватну” реакцію.

Проблема цих слів полягає в тому, що вони передбачають, що є “правильний” рівень чутливості, а все, що виходить за його межі – “занадто”. Але емоції не є універсальними. Те, що може здатися надмірною реакцією для однієї людини, може бути цілком нормальною реакцією для іншої.

8. “Але ж ти добре виглядаєш…”

Ми часто асоціюємо гарний вигляд з гарним самопочуттям. Однак це не співставно, і ця фраза є чудовим прикладом того, чому.

“Але ж ти добре виглядаєш” часто використовується як відповідь, коли хтось каже, що погано себе почуває, особливо в контексті психічного здоров’я або хронічних захворювань. Хоча зазвичай це комплімент, він може бути осудливим, оскільки нехтує почуттями людини.

Правда в тому, що зовнішність може бути оманливою. Хтось може виглядати чудово зовні, а всередині боротися з самим собою. Зосереджуючись на зовнішньому вигляді людини, ми нехтуємо її внутрішнім досвідом.

9. “Це просто етап…”

Ця фраза часто використовується для того, щоб відкинути чиїсь почуття або досвід як тимчасові або незначні. Особливо часто вона звучить, коли йдеться про молодь, її інтереси, емоції чи ідентичність.

Це може призвести до того, що людина почуватиметься незрозумілою, зневаженою чи приниженою. Замість того, щоб відкидати чийсь досвід як “черговий етап”, спробуйте зрозуміти їхні почуття і запропонувати підтримку. 

10. “Чому ти не можеш бути більш схожим на…”

Ця фраза, можливо, одна з найбільш шкідливих. Її часто використовують для того, щоб порівняти когось з іншими, будь то брат чи сестра, колега чи “успішна” людина в суспільстві.

Послання, яке надсилає людина цією фразою, чітке: “Ти недостатньо хороший таким, яким ти є”. Це означає, що людина повинна змінитися, щоб відповідати чиїмось стандартам чи очікуванням. Таке порівняння може бути руйнівним і болючим, підриваючи самооцінку людини.

www.unian.ua

Exit mobile version