Стан обладнання на ЗАЕС фактично невідомий – українські атомники

Зараз немає детальної інформації про технічний стан обладнання на тимчасово окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю каналу "Ми – Україна" повідомив голова Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков.

"На сьогодні фактично невідомий детально технічний стан обладнання і систем безпеки на Запорізькій АЕС. Мова йде про трубопроводи, машини, механізми, насосне обладнання", – сказав Коріков.

За його словами, окупаційна адміністрація станції не виконує вимоги регламентів з безпеки, не проводить у належному обсязі ремонти й технічне обслуговування тощо.

Коріков також нагадав, що зараз інформація із системи радіаційного моніторингу на ЗАЕС не надходить у режимі онлайн до Енергоатома та до МАГАТЕ. Він пояснив, що всього система складається із 18 станцій моніторингу, з яких 4 станції виведені з ладу.

"Це зменшує наші можливості контролю радіаційного стану на Запорізькій АЕС та прилеглій території", – підкреслив очільник ДІЯРУ.

За його словами, кілька сенсорів розміщено на підконтрольній Україні території, з яких інформація отримується в онлайн режимі. Водночас, через недоступність стаціонарної системи моніторингу, світ позбавлений актуальної інформації про радіаційну обстановку на об'єкті.

Як повідомлялося, російська окупаційна адміністрація на Запорізькій АЕС повідомила МАГАТЕ, що у середу кілька безпілотників атакували кілька об'єктів поблизу станції, зокрема, підстанцію, поранивши працівників і спричинивши лісові пожежі.

Фото: Костянтин Ліберов

www.ukrinform.ua

Exit mobile version