«Зроблено в Україні»: Свириденко каже, що підприємці Волині можуть отримати 1,6 мільярда

Уряд передбачив щонайменше 1,6 млрд грн для виробників Волинської області у межах державної політики «Зроблено в Україні».

Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко під час зустрічі із бізнесом регіону, що відбулася під головуванням Президента, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу міністерства.

За її словами, фінансування підприємці можуть отримати, долучившись до вже відомих програм підтримки бізнесу – таких, як «Доступні кредити 5-7-9%» або гранти на переробку, державна субвенція на купівлю автобусів українського виробництва, так і до нових або відновлених, серед яких – програма компенсацій за сільськогосподарську техніку українського виробництва, розвиток індустріальних парків чи підтримка проєктів із значними інвестиціями.

«1,6 млрд грн для виробників Волині – це не ліміт. Держава готова інвестувати в бізнеси області й більше, якщо буде попит на програми «Зроблено в Україні». Загалом у бюджеті на реалізацію політики ми передбачили 45 млрд грн», – зазначила Свириденко.

Вона додала, що за два роки повномасштабного вторгнення підприємці регіону уклали договорів на 6 млрд грн за програмою «Доступні кредити 5-7-9%», у вигляді грантів отримали 95 млн грн, з них 49,1 млн грн – це гранти на переробку.

Перша віцепрем'єр-міністерка також представила ключові державні програми підтримки, об’єднані політикою «Зроблено в Україні». Вони поділені за трьома напрямками: розвиток українського виробництва через стимулювання попиту на українські товари, інвестиції в реальний сектор, збільшення несировинного експорту.

Попиту на українське перш за все сприяє локалізація у публічних закупівлях. У 2024 році має бути не менше ніж 20% української складової, щоб виробника допустили до тендеру із закупівлі міського, залізничного транспорту, комунальної техніки, продукції енергетичного машинобудування.

Стартувала і програма «Шкільний автобус». На придбання шкільного транспорту для Волині виділено 20,5 млн грн державної субвенції. Закупівля автобусів відбуватиметься за умови співфінансування з громадами. В регіоні працює виробництво відповідної техніки.

Деякі із програм у межах «Зроблено в Україні» були скореговані, аби допомогти бізнесу долати різного роду кризи, зокрема, енергетичну. Для цього розширили програму «Доступні кредити 5-7-9%» і тепер за кредитні кошти бізнес може купити та встановити енергетичне обладнання. Такий кредит можна оформити у банках-партнерах «Фонду розвитку підприємництва». Максимальна сума – до 150 млн грн, термін кредитування – до 10 років.

Крім того, 19 найбільших банків підписали меморандум про кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Розмір кредиту – від 500 тис. до 25 млн євро. Термін кредитування – до 5-7 років.

Парламент також підтримав скасування мит і ПДВ на імпорт енергообладнання. Президент вже підписав відповідний закон. Готується нормативна база, щоб він запрацював.

Триває й інформаційна кампанія з підтримки вітчизняних виробників. До неї вже доєдналися понад 20 підприємців області, які маркують свої товари логотипом «Зроблено в Україні».

Свириденко також повідомила, що на базі Луцького міського центру зайнятості незабаром запрацює офіс «Зроблено в Україні» для малого і мікробізнесу. Планується відкриття офісів у Ковелі, Володимирі та Камінь-Каширському.

Як повідомлялося, ключова тема сьогоднішньої поїздки Президента Володимира Зеленського на Волинь – будівництво фортифікацій та безпека північних регіонів, енергетика та розвиток місцевого бізнесу. Зокрема, під час поїздки глава держави побував на підприємстві легкої промисловості, зустрівся з людьми, які там працюють. У межах платформи «Зроблено в Україні» обговорили нагальні питання, що турбують бізнес.

Фото: Мінекономіки

www.ukrinform.ua

Exit mobile version