Чому краще не ставити кілька будильників, аби прокинутися: пояснення медсестри

Чому краще не ставити кілька будильників, аби прокинутися: пояснення медсестри

Однак дехто з людей не погоджується з такою думкою / фото ua.depositphotos.com

Медична працівниця Джордан Брусс розповіла, чому людям не варто ставити кілька будильників, аби прокинутися. За її словами, такі дії негативно впливають на психологічний та фізичний стан, що може серйозно порушити цикл сну людини в гірший бік, передає The Independent.  

“Якщо ви належите до тих, хто ставить багато будильників, у мене для вас погані новини. Прокидаючись щоранку під кілька будильників, ви часто порушуєте цикл швидкого сну. Це може спричинити інертність сну, підвищену сонливість, втому, перепади настрою, а також підвищити рівень кортизолу. Щоразу, коли спрацьовує будильник, ви перебуваєте у стані реакції “бий або тікай”. Прокидатися в такому стані кілька разів вранці – дуже стресово. Тому, коли вранці спрацьовує будильник, вставайте”, – зазначила вона.

Під її відео у коментарях думки людей розділилися: багато хто вважає, що встановлення кількох будильників є єдиним способом прокидатися вчасно. 

Відео дня

“Так, але потім я випадково засинаю, пропускаю спортзал і спізнююся на роботу. Це те, що дійсно підвищує мій рівень кортизолу”, – написав один із користувачів. 

“Жарти жартами, я прокидаюся через будильники, і тому мені потрібно кілька. Не може бути інерції сну, якщо ти не прокидаєшся”, – продовжив інший.

Своєю чергою в інтерв’ю для BuzzFeed Брусс пояснила, що перший будильник вранці може порушити цикл швидкого сну, що призведе до фрагментарного сну. Крім того, цикл швидкого сну включає підвищену мозкову активність, дихання, частоту серцевих скорочень, кров’яний тиск та швидкі рухи очей. 

“Рано вранці, до того, як ми прокидаємося, ми перебуваємо в стані активного сну. Якщо ви проспали повні сім-дев’ять годин, коли спрацьовує будильник, ви повинні бути готові прокинутися, і це не спричинить надто великого зриву. Але якщо будильник спрацює, коли ви глибоко спите, він може активувати реакцію втечі або боротьби. Стрес може посилитися, якщо ви продовжуватимете прокидатися на додаткові будильники. Багаторазове занурення у швидкий сон може викликати сонливість, уповільнене мислення та дезорієнтацію”, – підкреслила медсестра.

За її словами, люди можуть оптимізувати свій режим сну, регулюючи свій циркадний ритм, також відомий як природний годинник організму, який регулює цикли сну та неспання, визначаючи, коли організм прокидається самостійно. 

Брусс зауважила, що регулярний відхід до сну та фізично активний спосіб життя можуть призвести до покращення циркадного ритму. 

Інші поради для гарного сну

Раніше експерти поділилися 5 порадами, які допоможуть швидше заснути. За їхніми словами, для цього потрібно перенести вечерю на більш ранній термін, встановити графік сну, створити приємні вечірні звички, відмовитися від алкоголю перед сном.

Також було названо скандинавський лайфхак, який допоможе міцно спати протягом всієї ночі. 

“Коли ви збираєтеся лягати спати, ви відчуваєте холод. Це відбувається тому, що ваше тіло охолоджується, готуючись до сну. Ваше тіло відключає внутрішній термостат, щоб знизити температуру, тому що саме так наш організм готується до сну. Наш мозок хоче більш прохолодної температури, коли ми спимо”, – зазначив невролог із Техаського університету в Сан-Антоніо і дослідник сну Океаніс Вау.

www.unian.ua