Як стати щасливими батьками: лайф-коуч розкрив секрети

Лайф-коуч розповіла, як стати щасливими батьками / pixabay.com

Сьогодні батьки проводять більше часу з дітьми, ніж у середині 60-х, але багато хто все ще страждає від почуття провини і занепокоєння, що вони роблять недостатньо.

І якщо батьки схильні до нав’язливого порівняння з приводу того, чи достатньо вони роблять, щоб зробити свою дитину щасливою, легко потрапити в пастку почуття неповноцінності за умови надмірної опіки, пише CNBC.

Лайф-тренерка і фахівчиня з емоційного інтелекту Дженні Ву, яка пройшла навчання в Гарварді, розповіла, що під час роботи виявила одну фразу, яку батьки з високим емоційним інтелектом використовують, щоб менше нервувати та виховувати здібних дітей: “Я досить хороший”.

Відео дня

“Досить хороший” – це не про те, щоб робити мінімум, а про те, щоб залишатися вірними тому, що є найбільш важливим для вас і потреб дитини, не потрапляючи в пастку нереалістичних очікувань інших людей.

Лайф-коуч пояснила, як це працює. По-перше, батьки відмовляються від потреби в соціальному схваленні. Фахівчиня зазначила, що часто батьки піддаються потребі виглядати так, ніби в них усе під контролем, і доводити, що вони виховують успішних дітей.

Річ у тім, що коли батьки пов’язують свою самооцінку з досягненнями дітей, то неминуче створюють занепокоєння і сором у собі та в них. Цей зсув фокусу з батьківства на виконання є основним чинником хронічного перенапруження і вигорання.

Ситуація кожної людини унікальна, і кожна дитина також розвивається у своєму власному темпі. Спроба йти в ногу з кимось або наслідування тенденцій батьківства тільки виснажать і відволічуть від того, що дійсно важливо.

У зв’язку з цим він рекомендує переключитися зі страху упустити на радість упустити. “Встановіть свій “досить хороший” якір, визначивши свої стандарти батьківства, визнавши обмеження і прийнявши компроміси”, – порадила фахівець.

Це означає робити такі речі, як:

  • Влаштовувати просте, затишне святкування дня народження замість того, щоб переживати через прикраси для вечірки;
  • Почуватися нормально через пропуск заходу у дитини, бо якість моєї участі важливіша за кількість;
  • Обирати заняття, яке цікаве моїй дитині, не турбуючись про те, на що інші батьки записують своїх дітей.
  • Вони створюють список “Я НЕ буду робити”

    Лайф-коуч зазначила, що якщо батьки роблять усе, то у дитини не буде можливості зробити свій внесок. Батьки з високим емоційним інтелектом часто менше нервують, відмовляючись виконувати завдання, з якими їхні діти можуть впоратися самостійно.

    “Щоб зменшити крики та втому від ухвалення рішень, заздалегідь встановіть межі батьківської поведінки. Знімайте стрес, призначаючи відповідні до віку домашні обов’язки. Відчутний список “Я НЕ буду робити” допомагає утримувати дитину під контролем, запобігаючи при цьому надмірній опіці з вашого боку”, – розповіла фахівчиня.

    Вона порадила скласти список “Я НЕ буду робити” з трьох-п’яти пунктів. Кожні шість місяців переглядати його, щоб додавати більше завдань у міру того, як дитина росте і стає більш здібною. Такий підхід готує дітей до реального світу, навчаючи їх проявляти ініціативу, справлятися з розчаруваннями і вирішувати проблеми самостійно.

    Зрештою, мислення “досить добре” може допомогти позбутися тиску в спробі зробити все ідеально. Натомість краще зосередитися на тому, що дійсно важливо, і дати дітям можливість узяти на себе відповідальність за своє зростання, майстерність і незалежність.

    www.unian.ua

    Exit mobile version