Вам говорили, що це нормально: 12 ознак того, що ви виросли в токсичній сім’ї

13 ознак того, що ви виросли у токсичній сім’ї / фото ua.depositphotos.com

Людям, які виросли в неблагополучних сім’ях, часто важко адаптуватися до “нормального” життя, що може не бути зрозумілим для тих, хто мав більш стабільне виховання. Якщо ваш партнер виріс у функціональній сім’ї, він або вона може не розуміти вашої поведінки чи реакцій, що ще більше ускладнює взаємодію.

У своєму матеріалі для видання Your Tango доктор Саманта Родман Вайтн, приватний клінічний психолог і засновник  DrPsychMom назвала 12 ознак того, що ваше виховання могло відбуватися в токсичному середовищі, навіть якщо це вважалося “нормальним”. Експертка працює з дорослими та парами у своїй груповій практиці Best Life Behavioral Health.

1. Ви не маєте чіткого уявлення про те, що таке “нормальне” життя

Відео дня

Якщо ви виросли в дисфункціональній сім’ї, то, ймовірно, не знаєте, що таке “норма”. Це може виражатися у труднощах сказати “ні” або визначити, що є відповідною поведінкою в різних ситуаціях.

2. Ви не довіряєте своїм родичам

Для людей, які виросли в токсичних умовах, дивно чути, як інші отримують підтримку від батьків чи родичів. Замість того, щоб покладатися на сім’ю, ви, ймовірно, звикли самостійно справлятися з труднощами.

3. У вас немає моделі здорового батьківства

Діти, які виросли в умовах нехтування або насильства, часто не мають прикладу для здорового виховання, і тому стають батьками з великим страхом. Вони намагаються робити все інакше, ніж їхні батьки, але все одно можуть відчувати тривогу та невпевненість.

4. Вам важко довіряти своїм батькам як бабусям та дідусям

Думка про те, що ваші батьки будуть доглядати за вашими дітьми, може викликати сильне занепокоєння. Навіть якщо вони змінилися з роками, ви боїтеся, що вони можуть зробити щось, що зашкодить вашим дітям.

5. Ви боретеся з кар’єрою та фінансовою стабільністю

Якщо в дитинстві ваші батьки не приділяли уваги вашій освіті чи кар’єрі, вам важко приймати рішення в цих сферах. Можливо, ви не знаєте, як знайти шлях, який відповідає вашим талантам і здібностям.

6. Вам важко будувати здорові романтичні стосунки

Якщо ви росли в середовищі, де відносини були напруженими або насильницькими, у вас немає прикладу, як виглядають здорові стосунки. Ви можете відтворювати деструктивні моделі поведінки у своїх романтичних стосунках.

7. У вас є проблеми з особистими кордонами

Люди, які виросли в токсичних сім’ях, часто не розуміють, що таке здорові межі. Вони можуть бути надмірно чутливими до критики або переживати через відмову інших у спілкуванні.

8. Ви не вмієте керувати фінансами

Якщо у вашій сім’ї фінанси витрачалися на шкідливі звички або не планувалися, вам може бути важко керувати грошима у дорослому житті, навіть якщо ви заробляєте достатньо.

9. Вам важко підтримувати чистоту в домі

Діти з неблагополучних сімей часто не вчаться, як правильно організовувати домашні справи. Це може призвести до того, що ви або прагнете досконалої чистоти, або дозволяєте безладу зростати.

10. Вам важко доглядати за собою

Люди, яких не вчили піклуватися про своє здоров’я, часто ігнорують власні потреби в дорослому житті. Вони можуть роками не звертатися до лікарів або відкладати візити.

11. У вас складні стосунки зі своїм тілом

Якщо вас критикували за зовнішність у дитинстві або нехтували вашими базовими потребами, вам може бути важко полюбити своє тіло і прийняти себе такими, як ви є.

12. Ви неохоче розповідаєте про своє дитинство

Багато людей, які виросли в токсичних умовах, бояться розповідати іншим про свій досвід. Вони бояться, що їх не зрозуміють або засудять, що призводить до почуття самотності.

Ці ознаки можуть допомогти вам зрозуміти, що ваше дитинство могло бути не таким “нормальним”, як ви думали. Якщо ви впізнаєте себе в цих пунктах, може бути корисно звернутися за підтримкою до терапевта або поговорити з близькою людиною про свій досвід.

www.unian.ua

Exit mobile version