Війна може тривати ще два роки: МВФ оновив негативний сценарій для України

МВФ оновив негативний сценарій для України у разі посилення війни, продовживши її до середини 2026 року.

Війна може тривати ще два роки: МВФ оновив негативний сценарій для України

МВФ оновив негативний сценарій для України у разі посилення війни, продовживши її до середини 2026 року. Згідно з меморандумом, у цьому сценарії економічні показники погіршуватимуться сильніше, ніж передбачалося раніше, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на Меморандум із МВФ.

2024 року ВВП зросте лише на 1%, а інфляція досягне 12%. Низьке споживання, інвестиції та експорт призведуть до дефіциту поточного рахунку понад 10% ВВП. 2025 року ВВП скоротиться на 2,5%, при цьому інфляція залишиться на двозначному рівні, незважаючи на невелике уповільнення.

У 2026 році економічного зростання не очікується через активні бойові дії та демографічні проблеми. Зовнішні дисбаланси зберігатимуться, оскільки експорт залишиться слабким. 2027 року може статися економічний відскок, але його ефект буде обмежений структурними проблемами.

Фінансовий дефіцит у негативному сценарії оцінюється в 187,1 млрд доларів, що на 35,7 млрд більше базового прогнозу. МВФ наголошує на високих ризиках обох сценаріїв, попереджаючи, що війна може затягтися або посилитися, що посилить економічні труднощі України. В оновленому меморандумі МВФ немає зобов’язань щодо підвищення тарифів на енергоносії.

Оновлений меморандум із МВФ передбачає поступове підвищення комунальних тарифів.

Exit mobile version