Які дорогоцінні камені зустрічаються рідше – діаманти чи смарагди: відповідь експертів

Водночас родовищ, де утворюються смарагди, є менше, порівняно з родовищами алмазів / колаж УНІАН, фото pixabay

Блискучі діаманти та зелені смарагди є одними з найдорожчих коштовних каменів. Проте виникає питання, які саме дорогоцінні камені зустрічаються рідше, пише Live Science. 

У виданні зазначили, що смарагди зустрічаються рідше, якщо рахувати кількість відомих родовищ. Згідно з оглядом 2019 року в журналі Minerals, загалом існує 49 родовищ смарагдів. Якщо порівнювати, то існує приблизно 1000 гірських порід, які містять алмази, хоча є лише 82 діючі алмазні шахти, згідно з матеріалом в журналі Reviews in Mineralogy and Geochemistry за 2022 рік. 

У статті йдеться про те, що алмази видобувають міжнародні гірничодобувні компанії, які мають складні цінові структури та комерційні партнерства, аби задовольнити світовий попит. У Міністерстві природних ресурсів Канади зазначили, що кожного року у світі видобувають від 100 до 150 млн каратів, це приблизно 22-33 тонни алмазів.

Відео дня

Якщо порівнювати, то у 2015 році в основних країнах-виробниках, а саме Колумбії, Замбії, Ефіопії, Мадагаскарі та Бразилії, було видобуто від 7 до 9 тисяч кілограмів смарагдів, про це свідчать дані дослідження ринку за 2022 рік, які зібрала британська гірничодобувна компанія Gemfields.

“Відстежити світове виробництво будь-якого іншого дорогоцінного каміння, окрім алмазів, складно, оскільки шахти розкидані по всьому світу і видобувають їх переважно невеликі компанії, які не мають надійних систем звітності”, – підкреслюють у Gemfields.

Відомо, що смарагд – це зелена версія мінералу берилу, який отримує свій колір за допомогою додавання хрому або ванадію. Берилій, який є основним елементом берилу, зосереджений у магматичних породах континентальної кори, в той час, як хром і ванадій поширені у верхній частині континентальної кори. Тому щоб утворився смарагд, ці різні геологічні середовища мають зустрітися. 

“Щоб утворився смарагд, потрібно якось змусити їх вступити в реакцію”, – розповів науковий куратор геології в Музеї природничих наук Північної Кароліни Кріс Такер в інтерв’ю Live Science.

За його словами, здебільшого це відбувається, коли порода, яка містить берилій або берил, контактує з осадовими породами, такими як вапняк або сланець. 

“В інших випадках розріджена гірська порода просочується крізь навколишні гірські породи і таким чином також забирає хром. З цієї причини смарагди часто зустрічаються в зонах зіткнення, таких як гори, де тектонічні плити розбивають різні геологічні середовища”, – цитує Live Science слова Такера.

Попри те, що геологічні умови, які створюють алмази та смарагди, є особливими, немає жодних заперечень, що смарагди є рідкісними, якщо говорити про те, що більш доступно людині. 

Інші цікаві матеріали

Раніше стало відомо, як почистити ювелірні прикраси в домашніх умовах. Зокрема експерт з діамантів Кайлі Пітт поділилася декількома методами, які доможуть зробити ваші улюблені прикраси ще красивішими. 

Також експерт розповіла, чим почистити золото в домашніх умовах. За її словами, для цього вона використовує лише два інгредієнти, які точно мають бути у вас вдома. 

www.unian.ua

Exit mobile version