“Жовтнева теорія”: психолог пояснив, як змінити життя зараз

Як змінити життя у жовтні / фото freepik.com

Жовтень часто асоціюється з перехідним періодом: листя змінює колір, дні стають коротшими, а відчуття завершення року стає сильнішим. Це послужило натхненням для “жовтневої теорії” – мотиваційної тенденції, яка закликає використовувати останні три місяці року для особистих змін на краще.

Як зазначає психолог Енн-Марі Алькантара у The Wall Street Journal, люди “переосмислюють свій підхід до останніх трьох місяців”, розглядаючи цей час як можливість для перезавантаження та досягнення цілей, підготовлюючи себе до нового року. Навіть якщо жовтень вже майже позаду, ще не пізно почати — все залежить від вашого бажання.

Ось як скористатися “жовтневою теорією”, щоб допомогти досягти своїх цілей до 2025 року:

Відео дня

1. Жовтень: Оцініть своє життя

Як пояснює Мейсі Морган у TODAY.com, жовтень приносить почуття тривоги та мотивації, подібно до початку нового року. “Люди розмірковують про досягнення та невиконані цілі”, — каже вона. Такий стрес, відомий як евстрес або “хороший стрес”, може бути корисним, оскільки він мотивує та заряджає енергією.

Спершу, оцініть свої відчуття: що вас турбує щодо кінця року? Чи є цілі, яких ви прагнули досягти, але відклали? Запишіть усе, що спадає на думку, не засуджуючи себе.

2. Листопад: Поставте нові цілі

Після аналізу в жовтні, листопад – це час вдихнути життя у свої старі мрії та плани. Перетворіть їх на “розумні цілі” за методом SMART (конкретні, вимірні, досяжні, релевантні та прив’язані до часу).

Наприклад, якщо ви мали на меті схуднути, перетворіть це на конкретний план: скільки кілограмів ви хочете втратити, як будете вимірювати свій прогрес і в які строки плануєте це зробити.

3. Грудень: Зробіть свої цілі звичкою

Створення звички потребує часу — не лише 21 день, як часто вважають, а до 66 днів у середньому, згідно з дослідженням. Однак не варто розчаровуватись, якщо зміни не відбуваються миттєво. Крок за кроком працюйте над своїми цілями щодня, і до Нового року ви вже побачите свій прогрес.

Пам’ятайте, що зміни — це процес, який вимагає часу і терпіння. Працюйте поступово, і до моменту, коли інші тільки почнуть свої новорічні плани, ви вже будете святкувати свої успіхи.

www.unian.ua

Exit mobile version