Сьогодні Рада міністрів ЄС із зовнішніх справ розгляне український план відновлення

План представила Україна у рамках реалізації багаторічного пакета допомоги ЄС.

Сьогодні Рада міністрів ЄС із зовнішніх справ розгляне український план відновлення

Жозеп Боррель

Сьогодні Рада міністрів Євросоюзу із зовнішніх справ розгляне реалізацію плану відновлення України. Його представив український уряд у рамках реалізації багаторічного пакета допомоги ЄС для нашої держави обсягом 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки. 

Про це сьогодні у Брюсселі заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, пише Укрінформ. 

“Головним питанням сьогодні буде обговорення українського плану, що був представлений урядом України, щоб (процеси) відбудови та реформ могли просуватися разом”, – сказав Боррель.

Він наголосив, що доцільно уникати руйнувань, щоб не довеловся вкладати багато у відновлення. Також Боррель нагадав, що Україна продовжує піддаватися бомбардуванню з боку російських військ ,а її енергетична система була “абсолютно зруйнована”.

За словами високого представника, Україну необхідно підтримувати перш за все у військовому плані. 

“Вчора ми зробили це під час конференції оборонної промисловості. Сьогодні ми будемо розглядати, як мобілізувати 50 мільярдів євро з тим, щоб підтримати реформи в країні та саму Україну”, – зазначив глава європейської дипломатії.

  • На початку лютого Європейська рада підтримала створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки. Наприкінці місяця ухвалили остаточне рішення про започаткування проєкту фінансування Ukraine Facility.
  • Однією з умов здійснення цих виплат було представлення Україною національного плану відбудови та реформ, які сприятимуть демократичному розвитку країни та її наближенню до членства в ЄС.
  • У рамках програми також передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, обсяг якого становитиме 8 млрд євро. Фінансування в рамках цього інструменту зможуть отримати інвестори через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні інституції. Очікується, що реалізація проєктів в межах цього інструменту дозволить залучити додаткові 30 млрд євро інвестицій.
  • Перший транш у розмірі 4,5 млрд у рамках перехідного фінансування було виділено в березні. А вже 25 квітня, Україна отримала 1,5 млрд євро зовнішнього фінансування від Європейського Союзу для покриття дефіциту бюджету. Ці кошти допомагають Україні фінансувати медичні послуги, зарплати лікарів і вчителів, соціальні програми.

lb.ua