Салліван відвідає Саудівську Аравію та Ізраїль і проведе переговори щодо Сектору Газа

Фото: радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван (Getty Images) Автор: Валерій Савицький

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван на цих вихідних відвідає Саудівську Аравію та Ізраїль, де обговорить мирне врегулювання ситуації в Секторі Газа та варіанти угоди Ізраїлю з ХАМАС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За даними агентства, в суботу, 18 травня, Салліван вирушить до Саудівської Аравії для переговорів зі спадкоємним принцом Мухаммедом бін Салманом, а в неділю відвідає Ізраїль, де зустрінеться з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу.

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі на брифінгу повідомив журналістам, що під час переговорів з ізраїльтянами, Салліван буде наголошувати на необхідності цілеспрямованої боротьби з бойовиками ХАМАСу в Секторі Газа, а не повномасштабного штурму Рафаху – міста на півдні регіону.

За словами Кірбі, Салліван на переговорах з саудитами обговорить “двосторонні і регіональні питання, включно з війною в Газі та, звичайно ж, зусилля, спрямовані на досягнення тривалого миру і безпеки в регіоні”.

Американський чиновник повідомив, що цього тижня регіон для консультацій відвідує посланець Байдена на Близькому Сході Бретт МакГерк. Він відвідає Доху для обговорення зусиль зі звільнення заручників, що утримуються ХАМАСом і приєднається до Саллівана під час візитів до Саудівської Аравії та Ізраїлю.

Джерела повідомляють, що адміністрація Байдена і Саудівська Аравія завершують роботу над угодою про гарантії безпеки США і допомогу в цивільній ядерній сфері. Водночас ізраїльсько-саудівська угода про нормалізацію відносин, передбачена як частина “великої угоди” на Близькому Сході, залишається недосяжною.

Кірбі сказав, що однією з центральних тем переговорів Саллівана з Нетаньяху та іншими високопоставленими ізраїльськими чиновниками, стане ситуація довкола міста Рафах. Ізраїль погрожував широким наступом на це місто на півдні Сектора Газа, однак США виступають проти цієї операції через побоювання за сотні тисяч палестинців, які втекли звідти, щоб не брати участь у бойових діях в інших частинах Гази.

За словами Кірбі, Салліван виступатиме за більш цілеспрямований підхід до бойовиків ХАМАС у Рафаху. Він також повідомив, що радник Байдена з питань безпеки обговорить нещодавні спроби досягти угоди з ХАМАС щодо звільнення хворих, літніх людей і поранених заручників, які утримуються з моменту захоплення бойовиками заручників на півдні Ізраїлю 7 жовтня.

Ситуація в Секторі Газа

З жовтня 2023 року Ізраїль проводить воєнну операцію в Секторі Газа проти бойовиків угруповання ХАМАС. 7 жовтня терористи вторглися до Ізраїлю та вбили і викрали сотні ізраїльських військових та цивільних людей.

Більша частина регіону вже зайнята військами ізраїльської армії та зруйнована внаслідок бойових дій. Ізраїль планує вторгнення до міста Рафах на півдня Сектора Гази, яке досі перебуває під контролем ХАМАС.

Натомість США і низка європейських країн критикують Тель-Авів за такі плани, та звинувачують ізраїльтян у порушенні міжнародного права через імовірну величезну кількість загиблих під час штурму міста.

Через наміри Ізраїлю штурмувати Рафах, Вашингтон призупинив поставку Тель-Авіву партії важких бомб, які військові можуть використати проти цивільного населення.

Днями президент США Джо Байден заявив, що вогонь у Секторі Газа може припинитися хоч завтра, якщо ХАМАС погодиться звільнити заручників.

Про те, на якому етапі війна Ізраїлю з ХАМАС, – у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version