Зеленський у Парижі прокоментував російські погрози Франції

Український президент вважає, що в разі поразки Росія прийде за іншими. 

Французькі депутати стоячи вітали українського президента

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Франції виступив перед парламентом – Національними зборами. Він порівняв важливість перемог у нинішній війні в Україні із перемогами над нацизмом у Другій світовій війні та наголосив, що в цій битв українці не повинні залишитися наодинці. 

Зеленський у виступі нагадав, що цими днями вшановують хоробрість людей, які виграли битву в Нормандії. Саме такі виграні битви повернули Європу людству. 

Він вважає, що без виграних битв не було б нічого і нікого, України, Франції – усіх вільних націй. Не було б вільної особистості в Європі: ні як континенту, ні як концепту, адже всі пам’ятають, що означає нацизм.

Саме з перемог вільних народів 80 років тому народилася нинішня Європа – континент, який здатен бути джерелом надії.

“Наша Європи – це результат сміливості чоловіків і жінок тоді. Усіх, хто, попри страх, не підкорився злу і чинив спротив та бився. Наша Європа – це єдність, яка спрацювала тоді та завжди спрацьовує, завжди додає сили. Наша Європа – це тодішній вибір людей боротись так, як потрібно, щоб виграти, щоб не дати злу заволодіти твоїм домом, не було тоді іншої мотивації у союзників, окрім захисту свого дому та права людей бути людьми, людьми в повному сенсі цього слова: наділеними свободою, гідністю та правами від народження в рівній мірі, так, щоб ніхто не визначав себе господарем над іншими і щоб кожен сам міг обирати власний шлях у житті”, – сказав український президент.

Це було забезпечено перемогами 80 років тому. Але це не буде вічним саме по собі, підкреслив Зеленський. Зараз Європа перестала бути континентом миру, а нацизм знову повертається. Зараз у Європі знову руйнуються міста та спалюються села, у ній діють фільтраційні табори, депортації та ненависть, яка стала новим російським культом.

Європу знову намагаються перекроїти силою і розказують, що ті чи інші народи не заслуговують на існування. Зараз це спрямовано проти України, але в майбутньому це буде спрямовано проти інших. 

Президент сказав, що вже видно черговість, як може піти агресія: Балтія, Польща, Балкани і далі. Російському режиму мало навіть Європи – він уже руйнував Сирію. Росія шантажує весь світ, щоб країни боялися йому протидіяти. 

“Таким може бути завтра, якщо Україна не виграє”, – вважає він. 

Ця битва є роздоріжжям: зараз можна написати історію, яка потрібна Європі, або таку, яка потрібно спільному ворогу. Путін – це “антиєвропа”, вважає Зеленський. 

“І коли вчора з Росії прозвучали прямі погрози Франції – це стало ще одним аргументом на користь нашої сміливості, на користь, щоб жодне зло в світі не мало наглості протиставляти себе Франції та проголошувати французів військовими цілями”, – сказав президент.

Спікерка парламенту Яель Брон-Піве запевнила президента, що Франція ніколи не перестане підтримувати Україну. 

  • Росія систематично погрожувала союзникам України. Декілька днів тому міністр закордонних справ Сергій Лавров назвав французьких інструкторів, які незабаром можуть почати тренування військових на українській території, “законними цілями”. 

lb.ua

Exit mobile version