Байден і Макрон підтримали передачу Україні прибутків від заморожених активів РФ

Фото: президент США Джо Байден та президент Франції Еммануель Макрон (twitter.com/EmmanuelMacron) Автор: Дмитро Левицький

Президенти США та Франції – Джо Байден та Еммануель Макрон – під час зустрічі в Парижі обговорили питання використання заморожених активів РФ для підтримки України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на публікацію прес-служби Білого дому.

Так, як розповіли в Білому домі, за підсумками зустрічі Байден та Макрон підтримали ідею передачі Україні доходів від заморожених російських активів. Така ідея була запропонована та схвалена раніше в ЄС.

“Президенти зобов’язуються підтримувати зусилля в рамках ЄС та G7, спрямовані на повернення надзвичайних прибутків від заморожених російських суверенних активів на користь України, відповідно до міжнародного права та наших відповідних правових систем і процесів прийняття рішень”, – йдеться в публікації Білого дому.

Використання активів РФ для підтримки України

Після повномасштабного вторгнення в Україну російські суверенні активи були заморожені в країнах Європи та США. Йдеться про майже 300 млрд доларів. Київ хоче, щоб ці активи були конфісковані та витрачені на допомогу Україні у війні та відбудові. Однак на Заході поки не готові до такого рішення.

Раніше в ЄС вирішили передавати Україні доходи, отримані від російських заморожених активів. Більшість цих коштів планується витрачати на військову підтримку України.

Питання використання активів РФ для підтримки України буде одним з головних на саміті G7 в Італії. Були повідомлення, що G7 обговорюють ідею виділення Україні кредиту на 50 млрд доларів під заставу російських активів. Це було пропозицією США.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version