Президент Ірану представив парламенту кандидатів у новий кабінет міністрів

У список включили технократа та ветерана епохи президента Хассана Рухані.

Масуд Пезешкіян

Президент Ірану-реформатор Масуд Пезешкіян представив парламенту своїх 19 кандидатів у міністри. Законодавці розглянуть кандидатури і вирішать підтримувати їх чи ні.

Про це пише Bloomberg з посиланням на іранське державне телебачення.

Аббаса Арагчі, який служив у Корпусі вартових ісламської революції та брав участь у ядерних переговорах під керівництвом поміркованого колишнього президента Хасана Руханні, може очолити міністерство закордонних справ. Обов’язки міністра закордонних справ зараз виконує Алі Багері Кані, близький соратник загиблого президента Ібрагіма Раїсі, який веде переговори з регіональними колегами щодо конфлікту з Ізраїлем.

Головою міністерства з нафтових питань Пезешкіян обрав Мохсена Пакнеджада, який обіймав кілька посад у державній національній іранській нафтовій компанії, зокрема виконував обов’язки директора. Він також працював під керівництвом Руханні.

Підписуйтесь на наш Google News

Єдиною жінкою зі списку є Фарзане Садег Малваджерд, 48-річна архітекторка і містобудівниця, яка може стани першою в Ірані жінкою-міністром дорожньої інфраструктури і міського розвитку.

У парламенті Ірану переважають прихильники жорсткої лінії, які виступають проти відновлення ядерної угоди 2015 року зі світовими державами, яка обмежувала ядерну діяльність Тегерану в обмін на послаблення санкцій. Колишній президент США Дональд Трамп вийшов з угоди в 2018 році.

Пезешкіян пообіцяв забезпечити послаблення санкцій, щоб посилити економіку Ірану та збільшити експорт нафти з країни.

Якщо вибір Пезешкіяна відхилять, міністри попереднього уряду працюватимуть до того часу, поки президент не назве альтернативі кандидатури.

  • Пезешкіян був обраний новим президентом Ірану у липні, випередивши свого конкурента-консерватора Саїда Джалілі. Він набрав 53,3% із понад 30 мільйонів підрахованих голосів. За Джалілі проголосували 44,3%. Вибори були призначені після того, як попередній президент Ірану Ебрагім Раїсі загинув у травневій аварії вертольота.
  • 71-річний кардіохірург під час передвиборчої компанії критикував сумнозвісну іранську поліцію моралі, обіцявши “єдність і згуртованість”. Він має намір покласти край “ізоляції” Ірану від світу .

lb.ua

Exit mobile version