На повне розмінування України традиційними методами може знадобитися 100 років

На розмінування всієї території України традиційними методами може знадобитися до 100 років, але інноваційні технології можуть суттєво прискорити цей процес.

На повне розмінування України традиційними методами може знадобитися 100 років

На розмінування всієї території України традиційними методами може знадобитися до 100 років, але інноваційні технології можуть суттєво прискорити цей процес. Про це розповіла Шоко Нода, помічниця Генерального секретаря ООН та директор Кризового бюро ПРООН, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на PolitExpert.

За її словами, з використанням нових технологій можна досягти значного прогресу за кілька років. Серед інновацій розглядаються безпілотники та службові собаки. Нещодавні випробування в Україні показали, що нові методи демонструють високу ефективність: 78% виявлень на поверхні, 70% для металевих предметів та 62% для пластикових.

Також ведеться робота над використанням собак, які можуть обстежити до 1,5 тисячі квадратних метрів на день, що значно швидше за людину. ПРООН та міжнародні партнери відкрили новий кінологічний центр для підготовки собак.

Через війну багато територій України виявилися замінованими. Вже створено Корпус демінерів, який працюватиме на звільнених територіях. Європейський Союз виділив 2 млн. євро на гуманітарну програму з розмінування. Японія замовила українську техніку для розмінування та передасть її ДСНС.

ЄС запускає гуманітарну ініціативу щодо розмінування в Україні, виділивши 2 млн євро.

Exit mobile version