Коли повернуться регулярні графіки відключень: експерти оцінили шанси апокаліптичного сценарію

Енергосистему України намагаються максимально підготувати до зими / Фото: pixabay.com

На відключення електроенергії впливатимуть декілька факторів.

Влітку та на початку вересня українці жили в умовах відключень світла, але наразі графіки відключень не застосовують. 

Експерти розповіли “РБК- Україна”, коли вони повернуться на регулярній основі.

Зокрема, очільник Міненерго Герман Галущенко зазначив, що від 2022 до 2024 року об'єкти української енергетики зазнали понад 1000 атак. І немає жодного регіону, жодного виду енергетичної інфраструктури, яка не постраждала б.

“Загальні втрати наших потужностей у результаті атак цього року перевищують 9 ГВт. 26 серпня Росія вперше вдарила по українських підстанціях балістичними ракетами. В результаті близько 4 млн осіб терміново відключили від електроенергії. Щоб відновитись, знадобилося приблизно 13 днів”, – пояснив він.

Згідно з заявами президента Володимира Зеленського, минулого року максимальне споживання взимку становило якраз ці 18 ГВт. Скільки доступно  наразі – невідомо. Але до холодів Україна навряд чи встигне відновити потрібні обсяги. 

Таким чином, регулярні графіки у будь-якому випадку повернуться ближче до зими. Хоча не факт, що одразу з початком опалювального сезону.

“Це, скоріше, буде пов'язане з похолоданням. Коли середньодобова температура опуститься нижче нуля, можливе поступове повернення графіків стабілізаційних відключень. Спочатку одна черга, а далі, коли температура впаде ще нижче, і більше черг”, – дав прогноз директор спеціальних проектів у НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев.

З його слів, все визначатиметься темпами відновлення (оскільки роботи триватимуть і після початку опалювального сезону), погодою та інтенсивністю обстрілів енергетичної інфраструктури, якщо такі будуть.

Директор енергетичних програм “Центру Разумкова” Володимир Омельченко прогнозує повернення графіків на середину-кінець листопада.

“Звичайно, прогнозувати складно. Багато залежить від планів росіян та можливостей нашої протиповітряної оборони. Думаю, навіть у Міненерго та “Укренерго” поки не знають, якими будуть графіки. По-перше, складно сказати, скільки зможуть відремонтувати пошкоджених блоків на ТЕС. По-друге, чи будуть у нас можливості відбивати атаки росіян. Тому скільки годин, скільки черг – зараз це гадання на кавовій гущі”, – пояснив він.

Нагадаємо, в “Укренерго” заявили, що наразі складно спрогнозувати, скільки годин зі світлом будуть українці в холодну пору. Це, зокрема, залежатиме від погоди та обсягів імпорту електроенергії.

26 серпня Росія здійснила наймасштабнішу від початку війни атаку на українську енергосистему.

Читайте також:

  • Відключення світла взимку: нардеп пояснив, у якому випадку можливі обмеження до 8–10 годин щодоби
  • Як підготуватися до зими 2024: важливі поради на випадок блекаутів
  • Як підготуватись до тривалих зимових відключень: енергетичний експерт дав пораду

tsn.ua

Exit mobile version