“Вартість” березового соку в Україні: скільки доведеться сплатити штрафу за незаконне збирання

Який штраф за незаконне збирання березового соку / Фото: Unsplash

В березні в Україні розпочинається сезон збирання березового соку. На торгівельних майданчиках вже почали з'являтися оголошення про продаж. Втім, важливо пам'ятати, що потрібно отримати спеціальний дозвіл і вже потім збирати сік. Інакше — доведеться платити штраф.

Також, слід зазначити, що збирати березовий сік можна не скрізь. Наприклад, заборонено у парках, скверах, міських зелених зонах. Так у Гусятинській громаді в Тернопільській області нагадали українцям, що незаконна заготівля березового соку в межах населеного пункту, в зелених зонах, парках та скверах є порушенням пункту 4.2 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах, відповідальність за яке передбачена статтею 152 КУпАП. Вона тягне за собою адміністративний штраф у розмірі від 340 до 1700 гривень.

Там же зазначили, що в Україні заборонено збирати березовий сік на об'єктах та територіях природно-заповідного фонду. За це також передбачена відповідальність (за статею 91 КУпАП) у вигляді штрафу від 153 до 408 гривень. До того ж відбувається конфіскація засобів та знарядь видобутку.

Кому дозволено збирати березовий сік

Це не означає, що в Україні повністю заборонено збирати березовий сік. Робити це мають право комунальні та державні лісогосподарські підприємства, підприємці та фізичні особи, які отримали для цього відповідний дозвіл — “лісовий квиток”.

У повідомленні йдеться, що він дає право на видобутку соку у чітко відведених для цього місцях, з дотриманням всіх правил заготівлі.

При цьому, слід пам'ятати, що за недотримання вимог також передбачено покарання (стаття 70 КУпАП) у вигляді штрафу від 17 до 51 гривні.

tsn.ua

Exit mobile version