Успіх буде неминучим: психолог розкрив 8 “секретних інгрідієнтів” для досягнення цілей

Успіх буде неминучим: психолог розкрив 8 "секретних інгрідієнтів" для досягнення цілей

Психолог розкрив секрети, необхідні для досягнення успіху / фото ua.depositphotos.com

Ми часто приписуємо успіх людини її розуму, таланту, привілеям або навіть удачі. Хоча ці чинники, безсумнівно, важливі, чималу роль у досягненні бажаних життєвих результатів відіграє твердість вашого характеру.

Про це у своїй колонці для Forbes написав американський психолог Марк Треверс. Поняття твердості характеру було запроваджено психологом Анджелою Дакворт як унікальне поєднання пристрасті та наполегливості у досягненні довгострокових цілей. По суті, це здатність йти вперед, навіть коли ви стикаєтеся з перешкодами. Є вісім підтверджених дослідженнями способів використання цієї якості для досягнення ваших цілей.

1. Ставте цілі по системі SMART

Відео дня

Найбільш досяжною ціллю є та, яка є конкретною, вимірюваною, досяжною, реалістичною та обмеженою у часі, або SMART. Наприклад, наявність чіткого кінцевого терміну та чіткої мети покращує вашу продуктивність порівняно з нечітким уявленням про вашу мету.

Крім того, важливо вибрати відповідний рівень складності для цілі, оскільки дослідження показали, що складні (але не недосяжні) цілі ефективніші, ніж легші. Сміливість дозволяє людям досягати амбітних, довгострокових цілей, які можуть залякати інших.

2. Увійдіть у стан постійного зосередження уваги

Хоча відволікання неминуче, зосередження вашої уваги на діяльності, яка має відношення до мети, сприяє швидшому досягненню мети. Розбиття вашої мети на більш дрібні кроки та зосередження на одному за раз може допомогти зберегти вашу увагу та уникнути виснаження чи перевантаження. Проте не забувайте виділяти час на якісний відпочинок. 

3. Плануйте наперед

Дуже сумлінні, цілеспрямовані люди часто успішно виконують завдання, які вимагають планування, дисципліни та уваги до деталей. Дослідження показують, що досягти мети стає легше, якщо ви розробляєте ефективні стратегії та плануєте все заздалегідь. Це може підготувати вас до вирішення будь-яких проблем, які можуть виникнути в процесі.

4. Будьте наполегливими перед обличчям страху

Відповідно до теорії очікування, ми мотивовані докладати зусиль для досягнення мети, якщо ми віримо, що це призведе до покращення продуктивності та винагороди. На основі цих очікуваних переваг, а також передбачуваної складності цілі ми вирішуємо, скільки зусиль докласти для цього.

Однак, якщо ми надто зосереджуємось на складності завдання, це може стати демотивуючим фактором, що змусить нас зволікати, особливо якщо ми сумніваємося в своїй здатності досягти успіху. Страх невдачі також може змусити вас боятися починати з самого початку.

Дослідження 2021 року каже, що наполегливе прагнення до мети є результатом опору бажанню здатися та повернення до роботи, навіть якщо ви робите перерву. Дослідники припустили, що цьому сприяло усунення відволікаючих факторів, використання нагадувань, ефективне планування та формування звичок, специфічних для досягнення мети.

5. Памʼятайте про свої цілі, навіть коли згасне запал

Дослідження показують, що те, наскільки ви дбаєте про свої цілі та віддані їм, впливає на кількість зусиль, які ви докладаєте, і, природно, на їхній результат. Якщо ви можете оцінити, наскільки ціль є для вас корисною та значущою, ви зможете краще визначити її пріоритетність і отримати більше мотивації для її досягнення.

6. Вірте в себе

Самоефективність – це віра людини у свою здатність виконувати завдання та досягати цілей. Чим вища ваша самоефективність, тим більша ймовірність, що ви ставите перед собою складні цілі та наполегливо працюєте для їх досягнення.

Дослідження 2019 року показало, що самоефективність може посилити ваше бажання оволодіти новою навичкою і продемонструвати свою компетентність, намагаючись виконувати завдання краще за інших. Це зменшить ваш страх перед невдачею та дозволить вам з більшою впевненістю досягати своїх цілей.

7. Змінюйте своє оточення

Важливо оточити себе людьми, які вірять у вас і підтверджують вашу цінність. Допоможе, якщо вони також демонструють сміливість, і ви є частиною спільноти, яка надихає та підштовхує один одного до нових звершень.

Крім того, люди, які активно шукають зворотний зв’язок та реагують на нього, з більшою ймовірністю внесуть необхідні корекції в свій курс і максимізують свою продуктивність.

8. Святкуйте маленькі успіхи

Святкування кожної маленької перемоги, навіть якщо ви стикаєтеся з перешкодами, зміцнює віру в те, що ви зможете їх подолати. Це веде до більшої впевненості в собі.

Хоча вроджений талант і інтелект відіграють велику роль, наполегливість та твердість характеру є тією силою, яка підтримує нас на шляху до успіху. Її можна розвивати та вдосконалювати, ставлячи чіткі, складні цілі та залишаючись зосередженим на їх досягненні.

www.unian.ua