Індія продовжить купувати російську нафту, доки щодо неї немає санкцій – Reuters

Індія готова продовжувати закуповувати нафту в російських компаній, яким дозволено здійснювати такі продажі, оскільки ціни на цю сировину низькі.

ЯЯк передає Укрінформ із посиланням на агенцію Reuters, про це заявив міністр нафти Індії Хардіп Сінгх Пурі.

"Індія готова продовжувати купувати нафту у російських компаній, яким дозволено здійснювати такі продажі, оскільки ціни низькі", – заявив у вівторок міністр нафти.

Західні санкції проти РФ через її війну проти України обмежили ціну, яку Москва може ставити за свою сиру нафту, й Індія готова купувати нафту та газ за найнижчими можливими цінами у будь-кого.

"Якщо суб'єкт не перебуває під санкціями, немає жодних сумнівів, що я буду купувати у найдешевшого постачальника", – зазначив він.

За словами Пурі, європейські країни та японський бізнес закуповують продукцію у РФ, тому Індія тут не самотня.

Індія є одним з найбільших споживачів енергії у світі, імпортуючи 88% необхідної їй нафти, і Пурі очікує, що споживання енергії зростатиме за рахунок збільшення використання природного газу та відновлюваних джерел енергії.

Окрім того, Індія, третій за величиною споживач та імпортер нафти у світі, має річні потужності з переробки близько 252 млн т або 5,04 млн барелів на день та прагне їх розширити.

Стрибок світових цін на скраплений газ після вторгнення РФ в Україну сповільнив перехід Індії на природний газ. Індія планує збільшити споживання газу з 6% до 15% в енергобалансі до 2030 року, але швидкість змін залежить від рівня цін.

"Якщо ціни на газ стабілізуються та знизяться, його частка у нашому енергетичному балансі збільшиться", – додав Пурі.

За його словами, Індія також веде перемовини з п'ятьма найбільшими нафтогазовими компаніями світу щодо можливості розвідки вуглеводнів в Індії.

Як повідомлялося, у липні Індія випередила Китай як найбільший у світі імпортер російської нафти, оскільки китайські переробники купували менше сировини через зниження прибутку від виробництва палива.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version