Парламент Грузії схвалив закон про “іноагентів” у фінальному читанні

Президентка Саломі Зурабішвілі раніше пообіцяла, що накладе вето на закон, але “Грузинська мрія” має достатньо голосів для його подолання.

Парламент Грузії схвалив закон про “іноагентів” у фінальному читанні

Парламент Грузії у третьому, остаточному читанні схвалив закон про “іноагентів” – законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”.

Про це пише “Ехо Кавказу”.

За утвердження скандальної ініціативи “Грузинської мрії” проголосували 84 депутати – попри протести десятків тисяч громадян країни та критику міжнародних партнерів Грузії. 30 опозиціонерів проголосували проти.

Президентка Саломі Зурабішвілі раніше пообіцяла, що накладе вето на законопроєкт. Згідно з Конституцією Грузії, президент протягом 10 днів підписує та публікує закон, або з мотивованими зауваженнями повертає до парламенту. “Грузинська мрія” має достатньо голосів, щоб подолати вето. Якщо і після цього президент не підпише закону, його підписує та публікує голова парламенту.

Терміни, протягом яких парламент має подолати вето президента, у Конституції не вказано. Ймовірно, “Мрія” може остаточно затвердити закон у середині червня.

  • В уряді заявили, що можуть зважити на “змістовні рекомендації” від західних партнерів у рамках механізму вето. Зурабішвілі відповіла Кабміну, що не братиме участі “у жодних маніпуляціях з метою його (закон) якось ушляхетнити”. 

Вона запропонувала парламентській більшості ввести закон у дію з 1 листопада після проведення у жовтні парламентських виборів.

lb.ua